Murtad

Ogos 20, 2007

Murtad? Kenapa ada manusia nak murtad daripada Islam? Apa kurangnya Islam hingga mereka perlu mencari selain daripada Islam?

Sekarang ini kegiatan dakwah banyak dipelopori oleh orang2 yang baru memeluk agama Islam..mualaf..kerana masyarakat melayu Islam yang dah lama Islam tidak terlibat dalam usaha dakwah kepada non-muslim.

Point utama untuk mengelak murtad ialah solat. Kelebihan dan kekuatan solat kita boleh cari di mana2 web. Tapi yang ana nak tekankan di sini ialah solat ialah kunci keteguhan Iman. Iaitu solat yang sebenar-benarnya bukan ikut-ikutan. Kerana ramai yang solat tapi tidak memahami solatnya sebab solat yang ditunaikan bukan hasil daripada pemahaman ilmu, tapi hanya sekadar ikutan. Yang ana discuss di sini ialah kunci solat lima waktu dalam meneguhkan iman.

Sebab apa perlu solat 5 waktu? Kalau diperhatikan, solat juga dilakukan pada waktu-waktu tertentu. Awal pagi, tengahari, petang,awal malam, malam.. Pasti ada kelebihannya. Putaran bulan mengelilingi bumi juga mempengaruhi waktu solat di seluruh dunia. Maha Suci Allah Yang Maha Mengetahui Segala Sesuatu..

Manusia perlu solat 5 waktu sehari semalam kerana sifat manusia yang mudah lupa. Lupa tahap paling tinggi ialah LUPAKAN ALLAH. Oleh itu, manusia perlu diingatkan dengan solat. Dan Allah beri banyak kelebihan kepada hamba yang taat kepadanya kerana kasih sayang Allah tidak terhingga. Dengan solat, manusia akan ingat Allah, memuji Allah, membaca ayat2 Quran yang mengandungi peringatan, ancaman, berita gembira, berita duka bagi yang derhaka,balasan di akhirat.

Ana bukan bahaskan dari segi ilmu asas solat. Yang ana sebut di sini ialah KESAN solat dari psikologinya adalah supaya manusia sentiasa mengingati Allah. Jika dia mengingati Allah, maka dia juga akan ingat suruhan dan laranganNya. Point utama ialah mengingati Allah dapat hindari manusia daripada murtad.

Jika dia ditawarkan ribuan ringgit daripada Pendakyah Kristian pun, dia akan sedar dan ingat bahawa duit-duit itu hanyalah secebis ujian daripada Allah untuk menguji keimanannya.

Solat yang ana tekankan ialah solat dengan khusyuk, tawadhuk, dengan ilmu dan pemahaman. Kerana ada juga dipersoalkan, solat tapi masih melakukan maksiat. Masih melakukan maksiat kerana solat tidak membekas di hati, solat..tapi tidak hadir rasa kehambaan..

Point kedua, Sentiasa bersama dengan Jemaah Islam. Jangan kita menjadi kambing yang keluar daripada kelompoknya. Mendedahkan diri dengan ancaman serigala. kambing hanya diserang bila bersendirian. Umat Islam juga begitu, mestilah sentiasa bersama jemaah yang saling ingat-mengingati dalam urusan agama. Supaya manusia tidak lupa.

Sebaik-baik solat ialah di awal waktu(masa),
hadir khusyuk(hati),
jelas dan terang(bacaan & lafaz),
mengikut rukun dan pergerakan yang ditetapkan(tertib).

Seburuk-buruk solat ialah solat yang diganti kerana tertinggal(terlepas waktu pun masih kena Qada lagi,WAJIB !)

Wallahua’lam

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: